Dinsdag 1 juni 2021 heeft de gemeenteraad de stedenbouwkundige visie voor het Stationsgebied vastgesteld én de bestemmingsplannen voor Snellerpoort. Daarmee zal de Poort van Woerden (Snellerpoort, het Stationsgebied en Nieuw-Middelland) de komende jaren een heel ander aanzien krijgen.

Veel ruimte voor woningbouw

In Snellerpoort verrijst straks een nieuwe woonwijk met een geheel eigen karakter. Er is plek voor 900 woningen, een buurtpark, een extra supermarkt en een winkelplein. Het naastgelegen Stationsgebied zal stap voor stap veranderen in een levendige entree van de stad met betere verbindingen én ruimte voor woningbouw. Op de korte termijn kunnen hier al enkele ontwikkelingen van start, waaronder het oude Minkema. Daarnaast komen er onderzoeken naar ingrepen voor de langere termijn, bijvoorbeeld aan de tunnel onder het spoor.

Fietsers en voetgangers in de hoofdrol

Al met al krijgt Woerden er veel (ook betaalbare) woningen bij op loop- en fietsafstand van het station. Fietsers en voetgangers staan dan ook in beide wijken centraal. Verder is er veel aandacht voor water, groen en hoogwaardige architectuur.