Woerden krijgt een ‘kaasbuurt’. Het centrale thema voor de straatnamen in Snellerpoort wordt namelijk ‘kaas’. Een thema dat in een kaasstad als Woerden niet mag ontbreken, zo oordeelde de straatnaamcommissie. Daarbij is de keus gevallen op Europese kaasnamen. Dit omdat alle straatnamen in de wijk Snel en Polanen, waar Snellerpoort deel van uitmaakt, een Europees tintje hebben. Zo zijn er straatnamen vernoemd naar Europese schrijvers, wijnen, bergen en meren. In Snellerpoort kun je straks wonen in de Graskaasstraat, de Cheddarstraat, de Manchegostraat, de Fetastraat, de Danablustraat, de Twarogstraat of de Nieheimerstraat. Lekker flaneren kan ook, bijvoorbeeld over de promenade in de Port Salutstraat* of de Emmentalerkade.

* Update mei 2022: De naam Port Salutstraat is gewijzigd in Roquefortstraat. Port Salut is namelijk een merknaam en daarom als straatnaam niet gewenst. Roquefort is geen merk, maar een kaassoort.

Graskaas

Bij de naamgeving is gekozen voor kaassoorten en niet voor merknamen, omdat reclame in straatnamen niet is toegestaan. Graskaas is strikt genomen geen kaassoort, maar omdat de term graskaas in Woerden erg bekend is, is er toch een straat naar vernoemd. De naam is toegekend aan de belangrijkste (fiets)straat in Snellerpoort, die in het verlengde van het Jan Ruijspad loopt. Graskaas is gemaakt van melk van koeien die na de winter voor het eerst de wei ingaan. Dat geeft deze kaas een extra volle en romige smaak.

Ook bestaande straatnamen veranderen

Vanwege de nieuwe routes in de wijk veranderen ook de bestaande straatnamen. Dit gaat pas in op het moment dat de nieuwe wegen er zijn.

  • Beneluxlaan: deze straatnaam is niet nieuw, maar gaat straks gelden voor de gehele omgelegde weg van west (bij Roche) naar oost totdat de Beneluxlaan weer aan de Steinhagenseweg aantakt (bij het Minkema College).
  • Steinhagenseweg: de huidige Steinhagenseweg zal korter worden. Vanaf de rotonde van Middelland tot aan het winkelcentrum Snel en Polanen komt deze straatnaam te vervallen. Het gedeelte hiervan dat wandelpromenade wordt, gaat Port Salutstraat heten.
  • La Fontaineplein: het nieuwe stukje weg tussen het La Fontaineplein en de Steinhagenseweg krijgt de naam La Fontaineplein. Op deze manier krijgen alle winkels en woningen die horen bij het uitbreidingsgedeelte van het winkelcentrum, dezelfde straatnaam als de bestaande winkels en woningen.