PERSBERICHT > Opnieuw is er een bouwplan bekend voor Snellerpoort. Tegenover het winkelcentrum Snel en Polanen gaat Bolton 80 woningen bouwen voor starters, gezinnen, alleenstaanden en senioren (bouwveld B3). Het plan PORTA (poort) dankt zijn naam aan een markante toegangspoort. Deze verbindt het La Fontaineplein met de groene en waterrijke binnentuin. Op donderdag 23 november ondertekenden Bolton en de gemeente de ontwikkelovereenkomst. Als alles meezit, kan de bouw begin 2026 van start.

Bolton heeft met PORTA de selectie gewonnen die de gemeente had uitgeschreven. Het plan telt 16 goedkope koopappartementen, 32 middeldure en 32 dure koopwoningen. Starters, gezinnen, alleenstaanden en vitale senioren kunnen hier een woning vinden.

In samenspraak met de gemeente Woerden onderzoekt Bolton om in PORTA ook plek te maken voor twee kleinschalige, specifieke woonvormen: een studentenwoning en een ‘studentenhuis voor ouderen’. Het laatstgenoemde krijgt invulling door Stichting Thuishuis Woerden. Een Thuishuis biedt kleinschalige zelfstandige huurwoningen voor vitale ouderen met een gedeelde woonkamer en keuken. Deze woonvorm nodigt maximaal uit om mee te (blijven) doen vanuit zelf- en samenredzaamheid, oftewel: op een fijne manier samen oud worden! Jongeren kunnen hieraan een bijdrage leveren met vrijwilligerswerk. In ruil daarvoor betalen zij minder huur voor een studentenkamer. In PORTA zijn er ook gezamenlijke ruimtes voor alle bewoners en de buurt. Zo is er de huiskamer en een activiteitenruimte voor sport en spel.

Complimenten

De jury is lovend over het ontwerp van het plan. Ook scoort het goed op aandacht voor duurzaamheid, de klimaatopgave, biodiversiteit, parkeren en gedeelde voorzieningen. In de binnentuin ontmoeten bewoners elkaar en kunnen kinderen spelen. Er is volop plek voor planten, vogels en insecten. Dwars door de tuin loopt een route naar de natuurkamer op de 3e verdieping. Ook daar krijgt de natuur de ruimte. Complimenten zijn er verder voor het parkeren onder een groen dak, de inzet van deelauto’s en deelfietsen, de grote hoeveelheid fietsparkeerplekken en de service voor het huren van elektrische (bak)fietsen en scooters.

Arjan Ton (directeur Bolton): “Bolton is sterk gedreven door de welzijnsgedachte dat we meer voor elkaar moeten zorgen. In PORTA wordt hier concreet invulling aan gegeven. Meerdere generaties krijgen de mogelijkheid om in PORTA te wonen, waardoor jong en oud met elkaar verbonden wordt”.

Arjan Noorthoek (wethouder Wonen): “Mooi om te zien hoe Snellerpoort steeds meer vorm krijgt. De plannen passen goed bij elkaar en vullen elkaar aan. Ook dit plan van Bolton is wat mij betreft weer een aanwinst. Ik verwacht dat de verschillende soorten woningen echt in een behoefte voorzien. Ook voor de doorstroming op de woningmarkt is dit belangrijk.”

Op de hoogte blijven?

Meer informatie over PORTA vind je op www.porta-woerden.nl. Daar kun je je ook aanmelden voor de nieuwsbrief of voor de participatie als je wilt meedoen en meedenken.